Türkiye'de Gündem

Teknoloji Kasabası Zonguldak’a çok yakışacak

Yıllar boyunca madencilik sektörü ile öne çıkan bir kent olan Zonguldak şimdilerde Ticaret ve Sanayi Odası'nın hummalı çalışmaları ile bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarıyor. Oda olarak yeni sanayi alanları oluşturulması ve sektörel çeşitliliğin sağlanması için çalışma halinde olduklarını belirten Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, üç önemli projeye vurgu yapıyor: 2024 yılı sonunda üretime geçilmesi hedeflenen “Sera Organize Sanayi Bölgesi” projesi ile bölgede modern tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve tarımsal üretimin artırılmasını hedefleyen Oda, “Kömüre Giden Demiryolu-Tren Turizmi" projesi ve “Teknoloji Kasabası”yla da önemli atılımlar gerçekleştirmeyi planlıyor…

6dk okuma
10.05.2024
Teknoloji Kasabası Zonguldak’a çok yakışacak

Zonguldak'ın ticaret ve sanayi alanındaki önemli özelliklerinden söz eder misiniz? Ticaret ve sanayide hangi tür işletmeler ve endüstriler öne çıkıyor?

Zonguldak, Karadeniz Bölgesi'nde stratejik bir konuma sahiptir ve tarih boyunca kömür madenciliği ile tanınmıştır. Bu sektör, bölgenin ekonomik yapısını önemli ölçüde şekillendirmiştir. Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında “sanayi” denince akla ilk Zonguldak gelmiştir. Madencilik sektörü beraberinde demir-çelik ve enerji sektörlerini de güçlü hale getirmiştir. Bu sektörlere ek olarak orman ürünleri ve toprak-seramik ürünlerinde de büyük işletmeler vardır.

Erdemir, Eren Enerji, Tat Metal, Çınar Boru, Yurtbay Seramik gibi büyük firmalarımız her sene Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer almaktadır. Bunun yanında, Zonguldak için “enerjinin başkenti” sözü doğrudur, Türkiye’nin elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 8 kadarlık kısmı Zonguldaklı enerji firmaları tarafından karşılanmaktadır. Bunlara ek olarak Zonguldak'ın Karadeniz'e kıyısı olması, liman faaliyetlerinin ve dış ticaretin gelişimine olanak tanımaktadır.

Zonguldak'ın ekonomik potansiyeli ve yatırım fırsatları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bildiğiniz üzere, 25 milyon ton/yıl kapasiteli limanı, 600 Hektar Endüstri Bölgesi, yaklaşık 1.166 hektar Serbest Bölgesi ve 620 hektar genişleme alanı olan “Filyos Projesi” hem ülkemiz için hem de bölgemiz için büyük bir potansiyele sahiptir. Zonguldak stratejik konumu ve gelişmekte olan sanayi altyapısı ile yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmaktadır. Özellikle enerji, sanayi ve lojistik alanlarında yatırım potansiyeli yüksektir. Bölgenin turizm potansiyeli de göz ardı edilmemelidir; özellikle doğal güzellikler, endüstriyel ve kültürel miras, turizm yatırımları için cazip alanlar sunmaktadır. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni sanayi alanları oluşturulması ve ilimizde sektörel çeşitliliğin sağlanması için sürekli çalışma halindeyiz. Örnek vermek gerekirse altyapısı tamamlanmış olan ve 2024 yılı sonunda üretime geçilmesini hedeflediğimiz Sera Organize Sanayi Bölgesi projemiz hem sektörel çeşitliliği sağlayacak hem de bölgemizde önemli sayıda istihdam sağlayacaktır.

Projelerinize baktığımızda tarım alanına da oldukça önem verdiğinizi görüyoruz… Örneğin Sera OSB dikkat çekici bir çalışma… Başta bu olmak üzere projelerinizden bahseder misiniz, tarımın Zonguldak için önemi nedir?

Tarım, bölgenin ekonomik çeşitliliğini artırma ve kırsal kalkınmayı destekleme açısından önemlidir. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, tarımsal projelerin geliştirilmesi ve desteklenmesi konusunda önemli çalışmalar yürütmüştür. Bölgemize IPARD desteklerinin sağlanması konusunda yıllardır yaptığımız lobi çalışma ları meyvesini vermiştir ve 2024 yılı itibarı ile Zonguldak bu desteklerden faydalanacaktır. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektörel çeşitliliğe çok önem veriyoruz demiştik. Bu kapsamda en somut çalışmamız SERA OSB projemiz diye[1]biliriz. Zonguldak, tarımsal potansiyeli açısından da önemli bir bölgedir. 2016 yılında, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın finansman desteğiyle, bölgenin iklimsel ve lojistik avantajlarını kullanarak örtü altı üretimi geliştirmek amacıyla Seracılık OSB için bir fizibilite raporu hazırlamıştır. 2017'de Zonguldak Çaycuma Sera OSB kurulmuş, 2019'da altyapı projeleri tamamlanmıştır. 2022'de Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) OSB'nin altyapı ve elektrik dağıtım şebekesi yapım işi ihale edilmiş ve 2023 yılı içinde tamamlanmıştır. 2024'te 15 işletmenin faaliyete geçmesi ve üretime başlaması planlanmaktadır.

Bu projede yaklaşık 1000 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak ve yatırımcılara çeşitli teşvikler sunulacaktır. Bu projemiz ile tarımda var olan potansiyelimiz ortaya çıkacak, dağınık şekilde birbirinden habersiz çalışan birçok sera güçlerini birleştirerek ihracat yapar seviyeye gelecektir. Özellikle Sera OSB gibi projeler, bölgede modern tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve tarımsal üretimin artırılması açısından kritik öneme sahiptir.

Bir başka meyvelerini veren projemiz de “Girişim Sanayi Sitesi” projemizdir. Kent içinde dağınık ve kentleşme baskısı altında bulunan imalat ve depolama işi yapan üyelerini kent dışında toplamayı amaçlayarak, 2016 yılında karma bir sanayi sitesi kurma çalışması başlatılmış, 2017'de kooperatif kurulmuş, 2018'de arazi için tapu alınmıştır. 2022'de üst yapı ihalesi yapılmış ve kaba inşaatların önemli bir kısmı tamamlanmıştır. 2024'te inşaatların tamamlanması ve işyerlerinin faaliyete geçmesi beklenmektedir. Girişim sanayi sitesinde toplam 75 işyeri olacak ve en az 750 kişi istihdam edilecektir. Bir başka sonuca ulaşan projemiz ise Odamızın öncülüğünde başlatılan "Kömüre Giden Demiryolu - Tren Turizmi" projesidir. Projemizin BAKKA desteği ile fizibilite çalışması yapılmış, hayata geçirilmesi ile ilgili lobi faaliyetleri odamızca gerçekleştirilmiştir. 2020 yılından itibaren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde sürdürülen görüşmeler nihayet neticelenmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara-Zonguldak hattının Batı Karadeniz Ekspresi adı altında turizm rotası olarak belirlemiş ve tanıtım turu yapılmıştır. Bu neticelenen projelerimizin yanında çalışmaları halen devam eden ve sektörel çeşitliliğe katkı sağlayacak birçok projemiz daha vardır. Bunlara; Gökçebey OSB, Maden Makineleri Kümelenmesi (Makzon), Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi, Lojistik Merkez, Kilimli Teknoloji ve Yatırım Üssü, Teknoloji Kasabası, Defne İşleme, Kültür Mantarı Üretim Tesisleri ve Arı Balı Köy/Apiterapi Merkezi projelerini sayabiliriz.

Teknoloji Kasabası’ndan söz ettiniz… Burada neler yer alacak? Teknoloji alanında bu çalışmaya neden ihtiyaç duyuldu?

Zonguldak'ın Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji alanındaki gelişmeleri oldukça heyecan vericidir. Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Valiliği ve İl-İlçe Ticaret ve Sanayi Odalarımızın iş birliği ile 2018 yılında 750 metrekare alanda kurulan Zonguldak Teknopark, çok kısa bir sürede tamamlanmış ve şimdiden 23 önemli projeye ev sahipliği yapmıştır. Pek çok patent, faydalı model ve tescil elde edilmiştir. Halihazırda 21 proje daha geliştirilmektedir. İhtiyaca yönelik olarak talep ettiğimiz 1300 metrekarelik ilave alan da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmıştır. Bu başarılardan ilham alarak, Teknopark’ın ötesinde daha vizyoner bir adım olarak, bir teknoloji kasabası kurma noktasına gel[1]dik. Planladığımız teknoloji kasabası; Teknopark, Kuluçka Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi gibi birimlerin yanı sıra, Data Center, Ar-Ge Merkezleri ve Özel Eğitim Kurumlarını da içerecek. Zonguldak olarak enerji, lojistik, siber güvenlik ve yapay zekâ gibi alanlarda uzmanlaşmayı hedefliyoruz. Doğal güzellikleri, denizi, endüstri mirası ve metropollere yakın konumuyla Zonguldak, ekosisteme mükemmel bir ev sahipliği yapacak. Uluslararası başarı örnekleri olan Sophia Antipolis ve BrainPort Eindhoven’ı model alarak kuracağımız Teknoloji Kasabası ile ülkemizin geleceği için yeni başarı hikayeleri yazmayı arzuluyoruz. Zonguldak'ı bir teknoloji merkezi haline getireceğimize inanıyoruz.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'nın gelecek hedefleri ve stratejileri nelerdir?

 Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'nın gelecek hedefleri; bölgenin ekonomik kalkınmasını ve iş dünyasının gelişimini desteklemek üzerine kuruludur. Bu kapsamda, yatırım ortamını iyileştirmek, bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıları çekmek, yeni iş alanları yaratmak ve istihdamı artırmak önemli hedeflerimizdir. Ayrıca, inovasyon ve teknoloji odaklı projeler ile işletmelerimizin kapasitelerini artırmalarını teşvik etmek odamızın stratejileri arasındadır. Sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek çevre dostu projelerin geliştirilmesi ve yeşil enerji kullanımının teşvik edilmesi de gelecek planlarımızda odak noktadadır. Bütün bunlara ek olarak uluslararası iş birliklerini geliştirerek Zonguldak'ın ticaret ağını genişletmek ve üyelerimizin yeni pazarlara erişimini sağlamak en büyük hedeflerimiz arasındadır.

 

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz